Terug naar overzicht

Het Nieuwsblad

Het Nieuwsblad

8/08/2008 - De familie Kimpen schrijft een boek

NAAST GEZONDHEIDSGOEROE SONJA KROPEN OOK HAAR VADER, ECHTGENOOT, BROER EN SCHOONZUS IN HUN PEN.
Door Dirk Musschoot

Vandaag om 14 uur stelt de Antwerpse familie Kimpen op de Boekenbeurs vijf boeken voor. Vader Arthur (77), dochter Sonja (49), schoonzoon Marc (50), zoon Geert (43) en schoondochter Christine (39) hebben namelijk elk een boek uit. Wat de familie von Trapp voor de muziek was, wordt de familie Kimpen voor het geschreven woord.

GEERT KIMPEN

"Als we maar met boeken bezig waren"

Het NieuwsbladGeert Kimpen verkaste in 1990 naar Nederland om er theaterwetenschappen te studeren. Hij belandde er in de theaterwereld en bleef er hangen aan een Nederlandse vrouw, journaliste Christine Pannebakker, met wie hij een dochter heeft.
Kimpen debuteerde in 2006 als romanschrijver met De Kabbalist, een boek dat inmiddels aan vijftien landen is verkocht en waarvan alleen al in Vlaanderen en Nederland 55.000 exemplaren werden verkocht. Nu ligt de opvolger De Geheime Newton in de rekken. Kimpen schrijft geen boek zonder dat daar eerst een grondige research aan vooraf is gegaan.
"De bronnen moeten kloppen," zegt Kimpen, "ik wil niet laten verleiden tot het schrijven van misschien wel spannende complotten die nergens op gebaseerd zijn. De research vind ik een bijzonder prettig onderdeel."
Waar hij de schrijfmicrobe heeft opgelopen? "Ongetwijfeld thuis, waar we in onze boekhandel werden geconfronteerd met boeken. Schrijvers waren goden die nu en bij ons kwamen binnengewandeld. Maar of wij nu een echt boek lazen of een Suske en Wiske, dat maakte voor onze ouders niets uit. Als we maar met boeken bezig waren."

CHRISTINE PANNEBAKKER

"Opvoeden is leuk"

Christine Pannebakker publiceerde vorig jaar het succesvolle boek "Het mama masterplan", waarin ze de moeders helpt om in zeven stappen hun kinderen inspirerend op te voeden. Ze droeg het boek op aan haar man Geert en aan hun dochtertje Zonneke (5), die ze 'de sterren aan mijn hemel" noemt.
"Natuurlijk," zegt ze, "Een kind krijgen en grootbrengen is een proces van liefde. Liefde is het sleutelwoord in mijn boek."
Al die opvoedingsboeken: doen we het dan niet goed? Christine Pannebakker: "Uit een onderzoek blijkt dat opvoeding, naast de files en allerlei huishoudelijke taken als iets zeer vervelends wordt aangezien. Ik dacht: laat me nu maar eens een positief en inspirerend boek over opvoeden schrijven. Toen ik dit boek schreef, dacht ik: oei, doe ik het zelf wel allemaal zo goed? Het antwoord is; natuurlijk niet. Ik zal ook wel eens iets fout doen, maar daar doe ik dan iets mee."

Wat vindt de schoondochter van het debuut van haar schoonpa? "Fantastisch gewoon. We hebben hem erg gepusht. Ik ben heel blij voor hem dat zijn boek er nu is."

www.hetmamamasterplan.nl

Het Nieuwsblad

ARTHUR KIMPEN

"Wie wil mij nu lezen?"

"Geboren in de jaren 30" is Arthur Kimpens allereerste boek. Tijdens zijn actieve leven had hij in de wijk Zurenborg in Antwerpen een boekhandel. Hij kende het schrijverswereldje en zelf schrijver worden was een stiekeme droom hij helaas nooit kon realiseren. "Ik wilde het al van toen ik nog een kind was," zegt vader Kimpen. "Maar hoe gaat dat? Er waren altijd belangrijker dingen te doen."

Na zijn pensioen maakte hij er toch werk van. Hij begon aan zijn autobiografie. "Ik wilde dingen opschrijven, ze niet verloren laten gaan. Als ik de jongere generaties vroeg of ze wisten waar de Bic vandaan kwam, dachten ze dat die al eeuwen bestond. Als ik vertelde dat je vroegen na 10 uur 's avonds niet kon telefoneren, werd ik meewarig aangekeken. Enfin, ik heb uiteindelijk mijn leven tot mijn 21 ste opgeschreven en aan enkele uitgevers aangeboden. Die waren niet geïnteresseerd. Er verschijnen duizend autobiografien per jaar, zeiden ze. Ik denk dat ze mijn boek niet goed gelezen hadden. Met Nieuwjaar heb ik het dan maar in eigen beheer uitgegeven. De driehonderd exemplaren waren zo de deur uit. Ik heb toen ook een exemplaar aan Manteau bezorgd. Nu waren ze wel geïnteresseerd."

www.arthur-kimpen.be

Het Nieuwsblad

SONJA KIMPEN

"Zo blij voor mijn vader"

Sonja Kimpen kennen we als 'gezondheidsgoeroe' op televisie en van de boeken die ze daarover schreef. Vandaag ligt nummer vier op de plank. 'Sterker dan suiker', waarmee ze lezers van hun suikerverslaving af wil helpen. 'Suiker is inderdaad een verslaving', zegt ze, 'je moet suiker daarom als dusdanig aanpakken. Het is dus helemaal geen kwestie van karakter, zoals mensen wel eens zeggen.'
Ze is strijdvaardig. 'Jazeker, suiker kan veel kwaad doen en we moeten daarom die machtige suikerlobby wat tegenwind geven.'
Sonja Kimpen is niet tegen genotsmiddelen, zoals ze zelf zegt. Maar alles moet wel zijn juiste plaats krijgen. 'We moeten proberen voor 90 procent gezond te eten. De andere tien procent kan er dan wel bij. Denk je soms dat ik nooit een pak vettige frieten eet?'
Of gezond eten saai is? 'Maar nee. Gezonde voeding kan zo lekker zijn. Je moet er alleen een inspanning voor willen doen, je moet variëren."
Met het boek van haar vader is ze zeer blij. 'Twee jaar geleden verloren mijn ouders hun oudste zoon, mijn oudste broer. Met dit boek komt dat natuurlijk weer eventjes boven, maar ik weet zeker dat door dit boek voor mijn vader een droom in vervulling gaat."

www.synergie.be

Het Nieuwsblad

MARC DE JONCK

"Vrouwen aan stevig lichaam helpen"

Het NieuwsbladMarc de Jonck, samen met zijn vrouw Sonja Kimpen zaakvoerder van het Wommelgemse fitnesscentrum Synergie, maakte samen met zijn vrouw het VTM programma "Terug in je trouwkleren". Hij debuteert nu met het boek Stevig in je lichaam. Daarin wil hij vrouwen helpen zich goed te voelen in hun lijf. "Dertig minuten oefenen, meer vraag ik niet," zegt hij, "met die redelijk beperkte inzet kun je tot opmerkelijke resultaten komen. Ik beloof geen wonderen, maar een populier kan een mooie boom zijn, net als een knotwilg dat kan zijn - begrijp je."
De Jonck windt er geen doekjes om. "Het zal niet vanzelf gaan. Je krijgt geen sterker lichaam, je gaat je niet beter in je vel voelen door languit in de zetel het boek te lezen. Dat is zoals die jonge mannen die een maand voor de zomervakantie beginnen te trainen in de hoop enkele weken later met blokjes op hun buik aan het zwembad te paraderen. Welnu, zo werkt het niet."
De Joncks boek staat boordevol practische oefeningen die in tekst en foto's (met vrouw Sonja) helder worden beschreven. Als dit boek aanslaat, wil hij ook mannen aan een stevig lichaam helpen. "Dit smaakt naar meer."

www.synergie.be

www.nieuwsblad.be

TOP

 

Delen: