Terug naar overzicht

De Telegraaf

De Telegraaf

7/06/2011 - In de ban van de liefde...

Rachel of het mysterie van de liefde

In de ban van de liefde

Rachel, wier moeder is gestorven in het kraambed, heeft altijd geprobeerd te beantwoorden aan het beeld dat haar vader van haar had. Ze gehoorzaamde, kwam niet in opstand, verlegde geen grenzen, maakte hem geen verwijten. Haar vader was haar held. Ze kende geen groter geluk dan hem te zien glimlachen.

Maar inmiddels is ze 17 en helpt ze haar vader in de wijnwinkel. Op zondag komt er haast nooit een klant, meestal alleen Betzalel, de 25 jarige knappe zoon van een rabbi. Dat is voldoende reden voor Rachel om opgetogen te zijn. Want Betzalel komt duidelijk voor haar en niet voor de wijn. Ook al weet ze niet veel van de liefde, ze vindt het spannend dat hij haar zoveel aandacht schenkt.

Heilig Plan

Op een zondag komt Thaddeus de winkel binnen, een priester die snel wijn nodig heeft voor de mis omdat de misdienaar de laatste kruik heeft laten vallen. En de winkel van Rachels vader in de Joodse wijk van Praag is de enige die op zondag open is.

Zodra de priester Rachel ziet, wil hij het mooie Joodse meisje redden. Zij kan een cruciale rol spelen in de grote droom die hij al lang koestert, een Heilig Plan. Voorzichtig begint hij haar in te palmen. En hij heeft het geluk mee.

Vrijheid

Rachel, die snakt naar wat opwinding en inspiratie (wij zouden zeggen dat ze aan het puberen is, maar het verhaal speelt zich af in 1600, toen kenden ze dat begrip nog niet), en Betzalel maken een geheim uitstapje. Daarna is ze totaal verliefd, en uit angst een oude vrijster te worden, bevecht ze haar vrijheid. Na een ruzie met haar vader, die zegt dat hij een huwelijk tussen hen nooit zal toestaan, loopt ze weg, naar het klooster van priester Thaddeus.

Graaf

De priester vertelt haar zijn ideeën over de Bijbelse geschiedenis en stelt haar voor aan graaf Ladislaus, een man die zichzelf tot taak heeft gesteld de vrouw in al haar facetten te beschrijven. Door hem gaat ze twijfelen aan haar liefde voor Betzalel.

Maar als Rachel op het punt staat in een ritueel bevrucht te worden door de graaf, wordt het aan een kruis genagelde ontzielde lichaam van de misdienaar gevonden en wordt Rachel ervan beschuldigd een slavin van de duivel te zijn.

Vergezocht

Het verhaal is mooi geschreven, met filosofische verhandelingen over het leven en de liefde. Ook je Bijbelkennis wordt aardig bijgespijkerd. Het verhaal speelt zich af in 1600, maar dat is niet hinderlijk; het is zo naar de moderne tijd te vertalen.

Rachel, of het mysterie van de liefde, door Geert Kimpen, Uitgeverij Arbeiderspers, ca 370 blz., € 18,95.

TOP

 

Delen: