Terug naar overzicht

Het Belang Van Limburg

Het Belang Van Limburg

13/07/2007 - Madonna zingt over één van mijn hoofdpersonages

Het Belang Van Limburg

Door: Raymond De Condé, Fotografie: Jeffrey Gaens

BERINGEN - Vorig jaar debuteerde Geert Kimpen (42), die uit Paal-Beringen afkomstig is, met zijn roman 'De kabbalist'. Het is een bestseller geworden die inmiddels aan de achtste druk toe is. Dat zijn 40.000 exemplaren. Bovendien is het boek inmiddels verkocht aan tien landen, waaronder Duitsland en Polen.

'De kabbalist' is het op ware feiten gebaseerde levensverhaal van Chaim Vital, die in de 16de eeuw een basiswerk schreef over de kabbala, de stroming binnen het jodendom die dankzij Madonna bekend en zelfs hip werd. Het boek ligt in de lijn van 'De Da Vinci Code' en 'De Celestijnse Belofte' en kreeg uitstekende recensies. Geert Kimpen is de broer van Sonja Kimpen, bekend van de VTM-reeks 'Je bent wat je eet' en van de bestseller 'Kook je slank en fit'. Terwijl zijn zus zich bekommert om onze lichamelijke gezondheid, is Geert met spirituele zaken bezig. Hoe is hij zelf kabbalist geworden? "Mijn ouders hadden een boekenwinkel in Antwerpen, waar bekende schrijvers als Jef Geeraerts over de vloer kwamen. Het was altijd mijn droom om ooit schrijver te worden maar het heeft lang geduurd vooraleer ik de stap heb durven zetten. Ik ben eerst redacteur geweest van tv-programma's van Jessie De Caluwé, Margriet en Marcel Vanthilt. Daarna ben ik in Amsterdam regie gaan studeren en heb er het Belgisch Toneel Amsterdam opgericht, waar Antonie Kamerling en Hugo Metsers Jr. deel van uitmaakten. Mijn vrouw is schrijfster, we wonen in Bodegraven.

Na de geboorte van ons dochtertje werd de oude droom om te gaan schrijven weer in mij wakker. Maar waar moest mijn boek over gaan? Net toen ik daarmee bezig was, kreeg ik een mail van een Amsterdamse rabbijn die me uitnodigde om naar zijn kabbalaklas te komen. Die lezingen waren best ingewikkeld maar ze waren voor mij een eye-opener. De kabbala is geen religie maar een wetenschappelijke benadering van het Oud Testament. Het idee voor mijn boek komt van mijn leraar rabbijn. "Er is hier iemand in de klas die het verhaal van Itschak Luria en Chaim Vital moet schrijven!' sprak hij profetisch. Hij heeft me veel materiaal bezorgd en ik ben in 2004 aan mijn boek begonnen. Ik wilde de kennis en de inspiratie die ik had opgedaan, delen met de lezers aan de hand van een spannende, maar waargebeurde levensgeschiedenis van die twee mannen."

De kabbala werd pas recent door Madonna op de wereldkaart gezet. Geert Kimpen heeft haar al ontmoet in het Kabbalah Center in Londen. "Zij komt daar naartoe samen met haar man Guy Ritchie en haar twee kinderen. Zij houden zich bezig in een soort speelhoek met mijn dochtertje Zonneke en andere kinderen terwijl Madonna en Guy de lezingen volgen. Binnen dat centrum wordt ze niet door paparazzi gestoord. Ze gedraagt er zich ook niet opvallend."

Hij heeft haar een exemplaar van zijn boek in de handen gestopt. Heeft ze het gelezen? "Op haar recentste cd 'Confessions on a dancefloor' staat een nummer dat 'Isaac' heet. Het gaat over Itschak Luria, één van de twee hoofdpersonages uit mijn boek. Zou dat toeval zijn?"

Het Belang Van Limburg

'De kabbalist', Geert Kimpen, De Arbeiderspers

www.hbvl.be

TOP

 

Delen: