Terug naar overzicht

Het Laatste Nieuws

Het Laatste Nieuws

27/04/2006 - Broer van Sonja Kimpen schrijft bestseller

Tekst: Nadine van der Linden

Debuutroman rond kabbala-leer deze week bij ons in de winkel.

Brussel/Bodegraven. - Succesvolle boeken schrijven is blijkbaar een gave fan de familie Kimpen. Tv-gezondheidscoach Sonja Kimpen (46) heeft de beststeller "Een leven lang slank" op haar naam staan, en nu oogst haar jongere broer, Geert Kimpen (40) , succes met zijn eerste roman "De Kabbalist". In Nederland is het boek al aan zijn tweede druk toe, na ampel drie weken. Sinds maandag ligt het "spannende en ontroerende verhaal vol levenslessen"ook bij ons in de boekenwinkel, en critici spreken al over een 'Gouden Uil'. "De Kabbalist" dus... is dat niet dat vreemde gedoe van Madonna? "Nee, dat is gehypte onzin", zegt Geert, die al even rechtuit is als zijn zus. "De echte kabbala-leer is een prachtig houvast in het leven."

Het Laatste NieuwsVeertien maanden had hij nodig voor het boek, vertelt Geert, die theaterregisseur, acteur en scenarist is. Zus Sonja was een grote steun. "Ze had dan ook wat goed te maken," lacht hij. "Toen we kinderen waren, heeft ze me met veel plezier gepest. Ik was haar zes jaar jongere broer, je kent dat. Op de speelplaats liet ze zich wel eens voor dood neervallen, om mij hysterisch te maken. "
Maar kijk. "We zijn close, ook al woon ik niet in de buurt, want ik ben met een Nederlandse getrouwd. Sonja werkt meer rond lichaam en gezondheid. Ik meer rond spiritualiteit. Maar we willen allebei hetzelfde; mensen inspireren. Ze uit hun moedeloosheid halen en weer zin geven in 1001 dingen.

Dan Brown

Daarvoor wil Geert in zijn roman de grote levensvragen aanpakken, zoals; waarom zijn we hier, wat gebeurt er na de dood, hoe is het leven ontstaan? Op dik 300 bladzijden reconstrueert hij het leven van Chaim Vital, een jonge kabbalist uit de zestiende eeuw. Die wil alle kennis van het universum in een boek neerschrijven. Maar dan wordt hij verliefd en twijfelt hij: kiest hij voor de ultieme liefde, of toch voor zijn opdracht?
"De Kabbalist" was een instant succes - jubelkreten in de Nederlandse pers, volop aanvragen voor vertalingen - en dat is niet evident. De sfeer van Dan Brown is niet veraf, en diens boeken heeft zowat iedereen al in huis.
"Maar er is geen verzadiging rond mystiek en spiritualiteit, integendeel: dis is pas het begin," zegt Geert, "Door de vele ontdekkingen in de afgelopen decennia, hebben we even geloofd dat de wetenschap alles in ons leven zou kunnen verklaren. Maar dat is niet zo. Het is niet omdat je pakweg de dood uitleggen, dat je weet waarom ze bestaat."
"En dus zijn we weer wat dichter bij religie gaan aanleunen, om de puzzel te vervolledigen. Alleen; mensen willen hun geloof niet meer overnemen van een geestelijke achter de preekstoel. Ze willen zelf zoeken naar verklaringen."

Rode Armbandjes.

En zoeken kan je wel, met kabbala. Deze mystieke vorm van het jodendom gaat ervan uit dat het Oude Testament slechts één laag is, en dat daaronder nog tientallen lagen zitten die als een soort code ontcijferd moeten worden, zodat je de wereld kan begrijpen. "De kabbala-leer is 3000 jaar oud, het is geen sekte, en véél meer dan de rode armbandjes die Madonna draagt," zegt Geert. "Je hebt bijvoorbeeld het principe van de zielsverwantschap. De kabbala gaat ervan uit dat elke mens als halve ziel wordt geboren, en zijn andere helft moet tegenkomen, en dat hij daardoor het beste uit zichzelf kan halen. We spreken ook niet over 'goede' of 'slechte' ervaringen: het zijn allemaal leerfasen op weg naar de verlichting."
Maar al wil hij graag 'zijn ego kunnen overstijgen", hij is alles behalve een zonderling die dagenlang in lotushouding zit," zegt Geert. "Ik ben zeker niet immuun voor alledaagse besognes zoals mijn uiterlijk. En anders herinnert Sonja me daar wel aan (lacht). Voor mijn huwelijk heeft ze me geholpen om in 3 maanden tijd een fitte bruidegom te worden. Extra kilo's vallen bij mij snel op, want net als mijn zus ben ik niet zo heel groot. Maar wel even gedreven."

Het Laatste Nieuws

De Kabbalist is uitgegeven bij De Arbeiderspers.

www.hln.be

TOP

 

Delen: