Terug naar overzicht

Twentsche Courant

Twentsche Courant

20/08/2007 - Dromen worden waarheid - Iedere letter, woord, getal van de Thora bevat een verborgen betekenis

Tekst:  Rinus van Warven
Gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia op 20 augustus 2007

Wat is er toch aan de hand met die mystieke kabbala dat veel van de groten der aarde door haar lijken betoverd te zijn? Madonna, Britney Spears, Mick Jagger, Barbara Streisand en Demi Moore, ze zijn allemaal in de ban van oude joodse mystieke leringen. Schrijver Geert Kimpen van De kabbalist begrijpt heel goed wat deze leer te bieden heeft: "Iedereen is hier op aarde gezet om iets groots te doen. We worden daarbij uitgedaagd om de beste vorm van onszelf tot ontwikkeling te brengen. Die grote droom realiseren ligt binnen ieders handbereik. De kabbala maakt dat inzichtelijk", aldus Kimpen.

Twentsche CourantDe Kabbala of Kabbalah is een religieus filosofisch systeem dat beweert inzicht te geven in de goddelijke natuur. Kabbalah is een Hebreeuws woord, dat ontvangst of openbaring betekent. De meeste vormen van de kabbala leren dat iedere letter, ieder woord, getal en accent van de Thora een verborgen betekenis bevat. De kabbala staat voor een mystieke visie op de Thora, de eerste vijf boeken van het Oude Testament. De kabbalisten gaan ervan uit dat de Thora een soort geniaal cryptogram is, waaronder zeventig geheime lagen verborgen zitten die zij generatie op generatie ontbloten. "De Thora is daarbij als een ui die wordt afgepeld doordat iedere keer een nieuwe laag blootkomt. Iedere generatie krijgt de kans om de geloofslagen die erin verstopt zitten te onderzoeken. Er wordt niet op een dogmatische manier gezegd dat je iets moet geloven. Kijk zelf of het werkt. Je kunt zelf de antwoorden zoeken die jij nodig hebt in het leven, maar je blijft in contact met de verhalen uit het Oude Testament die springlevend blijken te zijn", aldus  Kimpen.

Geert Kimpen (1965) volgde de regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hij schrijft sinds 1993 in Vlaanderen en Nederland voor toneel, cabaret en televisie en daarnaast ook columns en verhalen. Hij verruilde vervolgens zijn hectische bestaan van theaterregisseur voor dat van de stilte van de schrijftafel. Het resultaat is het op ware feiten gebaseerde, inspirerende levensverhaal van Chaim Vital: De kabbalist. Hoe is Kimpen met de kabbala in contact gekomen? Hij heeft in een stoutmoedige bui een weddenschap met God afgesloten. Hij schreef een brief naar God. Daarin verwoordde hij zijn boosheid: nu moet het maar eens uit zijn, ik wil weten hoe het werkt in het leven, ik wil concrete antwoorden, bestaat u nou wel of niet en kan ik ook een relatie met u hebben van man tot man, niet alleen maar zo'n vage aanbidding. Kan ik ook als een goede vriend met u lachen, huilen en ruziemaken? Ik wil weten wat de zin van het leven is. En als hij de antwoorden zou geven, zou ik een boek daarover schrijven. Welnu, dat is De kabbalist geworden.
De kabbalist is Kimpens eerste roman en is inmiddels al aan verscheidene Europese landen verkocht. In het boek beschrijft Kimpen hoe Chaim, een jonge kabbalist uit de zestiende eeuw, pogingen doet om zijn grote dromen te verwezenlijken. Hij wil de kabbala, tot dan een mystieke leer voor enkele ingewijden, toegankelijk maken voor alle mensen. De inzichten wil hij voor het eerst in de geschiedenis helder op papier zetten. Chaim vindt in Itschak Luria de meester die hem alle antwoorden op zijn vragen kan geven. In ruil daarvoor is Chaim bereid alles te doen. Maar dan wordt hij hevig verliefd op de vrijgevochten dochter van zijn leraar. Een meisje dat door haar vader is voorbestemd om met een ander te trouwen. Welke opdracht is dwingender? Het ervaren van de ultieme liefde, of het antwoord vinden op de vragen van de mensheid?
Na het succes van De kabbalist schreef Kimpen opnieuw een boek. In 'Stap voor stap van wens naar werkelijkheid', dat net is verschenen, vertelt Geert Kimpen hoe hij via de Kabbala de Tien Wetten van Creatie ontdekte. Het boek is een stappenplan, dat handvatten geeft om elke grote droomwens eindelijk tot werkelijkheid te maken. Zo droomde Kimpen er zijn hele leven van om schrijver te worden, wat onmogelijk was omdat het alleen voorbestemd leek voor de grote goden. Maar door deze stappen te zetten, is het hem gelukt een succesvol schrijver te worden. Het boek 'Stap voor stap van wens naar werkelijkheid' is verkrijgbaar via de website van Geert Kimpen: www.dekabbalist.nl.

Geert Kimpen, De kabbalist, Uitgeverij De Arbeiderspers, Amsterdam, 2006. Prijs 16,95 euro.
ISBN 9789029563611


http://www.tctubantia.nl

TOP

 

Delen: