Terug naar overzicht

Weekendgezet

Weekendgezet
Lilian Ferru

18/04/2011 - ‘Seksualiteit is het zaad van de ziel, Rachel, het zaad dat diep in jou wil dringen’.

Gepubliceerd in mei 2011.

‘Seksualiteit is het zaad van de ziel, Rachel, het zaad dat diep in jou wil dringen’.

Geert Kimpen: ‘Rachel, of het mysterie van de liefde’

Door Lilian Ferru

Toegegeven, ‘De Kabbalist’ en ‘de Geheime Newton’, behoren tot mijn favorieten. Het zijn overweldigende boeken, vol passie, mystiek, en op feiten gebaseerde verhalen. Ik ben dus benieuwd naar de nieuwe roman van Geert Kimpen: ‘Rachel, of het mysterie van de liefde’.

Intriges, verboden liefde, seksrituelen, priesters, rabbi’s, tempelmaagden, kindermoord, goddelijke extase, intens verlangen: het zijn zo maar wat ingrediënten in het boek Rachel. Een zeventien jarig meisje wordt door haar overbezorgde vader opgevoed. Rachel droomt van de liefde: “Het gebeurde steeds vaker dat er een drang in haar lichaam ontstond naar aanraking, gestreeld te worden over elke centimeter van haar huid, een ontembare honger om gevuld te worden. Haar vader zou een hartaanval krijgen, als hij wist wat voor broeierig oord haar hoofd soms was.” Rachel is verliefd op Betzalel, maar haar vader staat een huwelijk niet toe. Ze ontmoet Thaddeus, een katholieke priester die zich in het verleden aan jongetjes heeft vergrepen en snode plannen met Rachel heeft. Als Jodin wil hij dat ze met een Katholieke graaf trouwt. Uit die verbintenis zou de nieuwe Messias geboren moeten worden. “Ik heb zo’n groots visioen over jou, meisje, zo groots”, fluisterde hij ontroerd. “De wereld zal je voeten willen kussen en zalven, als je maar precies doet wat ik je zeg.” Na een breuk met haar vader loopt Rachel weg en trekt bij Thaddeus in. Hij maakt haar vertrouwd met zijn schokkende ideeën over de Bijbelse geschiedenis. Zo is Maria niet door de heilige Geest bevrucht, maar is Jezus het bastaardkind van een Romeinse soldaat die zijn moeder verkrachtte toen ze menstrueerde. Als haar vriendje Betzalel voor de deur staat in de hoop Rachel te spreken, ziet Thaddeus dit als gevaar. Niet veel later wordt Oscar, een kleine jongen, dood aan een kruis gevonden. Deze wrede moord krijgt Betzalel in de schoenen geschoven. Ondertussen bevindt Rachel zich met de graaf in de kerk, waar ze naakt op het altaar bevrucht zal worden in een heilig seksritueel.  Maar Rachel heeft zo haar twijfels: “Ze haatte het vuur dat in haar bekken laaide en dat heter was dan de warmte in haar hart”. Thaddeus stelt haar gerust. “Maak je geen zorgen, als hogepriester van deze kerk help ik jullie met de voorbereidende handelingen. Geef je over Rachel, dat is alles wat je moet doen, jou overgeven.” Dan gaat Rachel overstag: “Opeens voelde ze alsof er iets hogers dan zijzelf bezit van haar nam.” Eenmaal op het altaar gaat ze gracieus liggen, terwijl de priester warme olie over haar gezicht, boezem en buik giet. Ook de graaf bevindt zich in een roes. “Met open mond had hij naar Rachels schoonheid gestaard, en nu lag het goddelijke lichaam glinsterend voor hem klaar.” Uiteindelijk loopt alles heel anders en krijgt het verhaal een onverwachte wending.

Rachel is een zinderende erotische vertelling, doorspekt met oude mysteriën en legenden, gebaseerd op de Kabbala, de Joodse mystiek en de Bijbel. Met pareltjes van wijsheid: “Wanneer ook de laatste mens op aarde ervan overtuigd is, dat we allemaal één zijn, of dat iedere weldaad die we voor een ander doen, ook een weldaad jegens onszelf is, zal de Messias opstaan”. Of: “Ieder geloof is slechts een kleed. Een gewaad dat de diepere universele waarheden bedekt”. Rachel is een spannend en meeslepend boek dat je tot het eind in de ban houdt. Meester-verteller Geert Kimpen heeft zichzelf overtroffen.

‘Rachel of het mysterie van de liefde’ is een liefdesverhaal dat zich in het Praag van 1600 afspeelt. Om zichzelf te vinden ontvlucht Rachel haar ouderlijk huis en wordt ze in de armen gedreven van een man met duivelse bedoelingen. Een helse priester die uit is op haar ziel en er alles voor over heeft om haar Joodse natuur te vernietigen. Alleen de overweldigende kracht van de liefde kan haar redden, maar misschien is het al te laat. Een verhaal over het vermogen om lief te hebben.

TOP

 

Delen: